איך נראה העתיד של הנדל"ן העירוני כשנחשפים אליו מבפנים – בלב מנהטן, במגדל המתנשא לגובה 360 מטרים? סיור בלעדי במגדל Fifth 520 Avenue הפך למפגש אמיתי עם עתיד החדשנות, התעודה והיזמות הבינלאומית
המשלחת המקצועית של מרכז הבנייה הישראלי זכתה בשבוע שעבר להצצה נדירה בלב אחד מהפרויקטים הגדולים והשאפתניים ביותר בעולם – גורד השחקים 520 Fifth Avenue בניו יורק. הסיור במגדל מעורב שימושים – המהווה נושא מרכזי בוועידת מרכז הבנייה הישראלי באילת, אשר סיפק לא רק חוויה תיירותית, אלא מסע לימודי מרוכז במודלים העסקיים, האדריכליים והיזמיים שמעצבים את עתיד הבנייה האורבנית בעולם – ומקרינים ישירות גם על השוק הישראלי.
חשיפה נדירה: כניסה לאתר בשיא הביצוע
בימים בהם שוק הנדל”ן הישראלי מתמודד עם אתגרים לא פשוטים, המשלחת המקצועית של מרכז הבנייה הישראלי זכתה בשבוע שעבר להכשרה מקצועית ייחודית במנהטן, באתר הבנייה של אחד הפרויקטים היוקרתיים והשאפתניים ביותר בעולם – גורד השחקים 520 Fifth Avenue. המפגש לא היה סיור תיירותי, אלא שיעור מרוכז ומתקדם בהבנת המודלים החדשים של נדל”ן בינלאומי, תכנון עירוני ויזמות רב־תחומית.
לראשונה קיבלה משלחת מקצועית מישראל גישה נדירה לאתר בנייה בשלב מתקדם במיוחד – רגע לפני פירוק ה־Hoyst, המעלית החיצונית ששימשה את הקבלנים לאורך תקופת ההקמה. הזכות לעמוד בלב אתר חי ובועט, בלב מנהטן, העניקה לחברי המשלחת חוויה שאין לה תחליף.
הסיור התרחש בלב אזור צפוף במיוחד – פינת השדרה החמישית ורחוב 43 מערב, מרחק צעדים מבריאנט פארק. חברי המשלחת עמדו פנים אל פנים מול האתגרים האדירים הכרוכים בבניית מגדל בן 88 קומות בליבה של עיר שאינה עוצרת לרגע.
את הסיור הובילו נציגי היזם Rabina, חברת הניהול והתכנון שליוו את KPF אחד מהמשרדים האדריכליים המובילים בעולם – וכן מנהלי הביצוע מטעם הקבלן הראשי. שילוב הכוחות הזה העניק לחברי המשלחת חשיפה ישירה לא רק להיבטים הפיזיים של הפרויקט, אלא גם לשרשרת השותפויות המורכבת שמאפשרת לבנות מגדל־על בעיר שבה כל צעד דורש דיוק קפדני.
מרכז הבנייה הישראלי הצליח להעניק לחבריו הכשרה מקצועית אמיתית וייחודית, תוך חיבור בלתי אמצעי לעולם שבו ישראל שואפת להשתלב – עולם של מגדלים מעורבי שימושים, תפעול מורכב ומודלים עסקיים חדשניים.
זהו עוד צעד במסע שמוביל מרכז הבנייה להכשיר את דור המנהיגים הבא של הנדל”ן הישראלי, מתוך הבנה שכדי לבנות את ישראל של מחר – חייבים ללמוד מהפרויקטים הגדולים ביותר של ניו יורק של היום.
הפרויקט הוא המודל הכי חדשני של מגדל רב־שימושים מודרני
הבניין המתנשא לגובה 360 מטרים ופורש כ־40 אלף מ"ר, מגלם את הטרנד העולמי של מגדלים מעורבי שימושים. תחת קורת גג אחת משתלבים מגורים, משרדים, מסחר ושירותים מודרניים – תפיסה חדשנית שהופכת לנפוצה בערים הגדולות.
הפרויקט יכלול כ־100 יחידות דיור יוקרתיות, לצד 25 קומות של משרדים בוטיקיים, חנויות רחוב בקומת הקרקע ומגוון שירותים מודרניים. החוויה המלאה הוצגה למשלחת כאשר נחשפו בפניהם דירות לדוגמה המדגימות את קונספט ה־Micro Living – מגורים קומפקטיים בלב ליבה של אחת הערים היקרות בעולם – לצד קומות משרדים גמורות שכבר החלו לשווק לשוכרים נבחרים.
המבנה אינו רק מגדל יוקרתי, אלא מעבדה חיה שממחישה כיצד מודלים עסקיים חדשים יוצרים חוויית מגורים ועבודה מתקדמת. המשלחת קיבלה כאן לא רק השראה, אלא גם כלים ישירים ליישום במציאות הישראלית.
ישראל בעקבות ניו יורק
במהלך הסיור הודגש הקשר הישיר בין המגמות הנראות בניו יורק לבין ההתפתחויות בישראל. גם השוק המקומי עובר בהדרגה מהתמקדות בפרויקטי מגורים קלאסיים למודלים עסקיים חדשים: מכירת דירות בשילוב השכרת שטחי מסחר ותעסוקה ותפעול הבניינים במודלים מניבים ורווחיים.
היתרונות התפקודיים ברורים – דיירי המגדל נהנים מחוויית מגורים עשירה במרחב שיש בו הכול: מקום מגורים, עבודה, קניות ושירותים. מבחינה יזמית, המודל מאפשר פיזור סיכונים והכנסות יציבות לאורך זמן. בסיור דנו חברי המשלחת בהרחבה בהיבטים כלכליים אלו, תוך למידה ישירה מאנשי הפיתוח והביצוע שמובילים את אחד הפרויקטים המורכבים והיוקרתיים בעולם.
מאחורי הקלעים: הנדסה, טכנולוגיה ויצירתיות
אחת התחנות המרתקות בסיור הייתה החשיפה, במהלך הסיור ליחידות הגמורות, לקומות הטכניות – שם נפרשו בפני חברי המשלחת סיפורים על אתגרים הנדסיים ותפעוליים שהיו עלולים לעכב את לוחות הזמנים, אך נפתרו ביצירתיות ובנחישות. נחשפו גם שיטות העבודה המתקדמות של Prefabricated Panels המשמשים לכיסוי החזיתות – טכנולוגיה חדשנית המאפשרת דיוק בביצוע וקיצור משמעותי של זמני עבודה.
מנהל הביצוע ירד לפרטים על ההתמודדות עם לוגיסטיקה מורכבת באמצע מנהטן, כולל ניהול תנועה, אחסון חומרים והפרדת מערכות – וכל זאת באתר שבו כל מטר מרובע הוא אתגר. הוצגו הדגשים בתכנון הלוביים המפרידים באופן ברור בין המגורים למשרדים, דבר שנחשב קריטי בניהול נכסים מעורבי שימושים. מימוש וקיום הסיור הזה שיקף את הקשרים האסטרטגיים של מרכז הבנייה הישראלי עם הגורמים המובילים בתעשיית הנדל”ן הבינלאומית: יזמים, חברות ניהול תכנון, אדריכלים וקבלני ביצוע. זו לא הייתה מצגת על מסך – אלא הכשרה מעשית בשטח, בתוך פרויקט שטרם נפתח לציבור.
חשוב לא פחות, עיתוי הסיור, ימים ספורים לפני שלב קריטי בביצוע, הדגיש את המחויבות להביא את צמרת הענף מישראל אל נקודת המפגש שבין תיאוריה לפרקטיקה. המשתתפים חוו ממקור ראשון את הדינמיקה בין היזם, המתכנן והמבצע – ידע שלא ניתן לרכוש באף סמינר או ספר מקצועי. כפי שהעידו רבים מחברי המשלחת, ההזדמנות לעמוד בקומה ה־80 של פרויקט שעדיין מתהווה, לשוחח עם המתכננים על דילמות הנדסיות ולהיכנס לדירות שמייצגות את עתיד המגורים האורבני – היא חוויה לימודית שאין שנייה לה.