על רקע ההסלמה הביטחונית, חוזר למרכז סדר היום אחד הנושאים הכואבים בישראל: מיגון. למרות תקציבים ופתרונות על השולחן – משפחות רבות עדיין נותרו ללא מיגון. והסיבה? עיכובים בהיתרי בנייה, התנגדויות מקומיות – ואדישות מסוכנת
בזמן שטילים מאירן מאיימים על יישובים ברחבי הארץ, משפחות רבות מגלות – שוב – שאין להן הגנה אמיתית. לא ממ"ד, לא מרחב מוגן, ולפעמים אפילו לא מקלט. אלא גרם מדרגות ארוך, עופרת בתקרה ולפעמים גם ריח טחב בקירות.
"במקום לשבת עם הילדים במרחב ממוגן – אנשים נאלצים לרדת ארבע קומות למקלט מעופש, אם בכלל יש כזה"
לפי דוחות של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, ישנם פערים גדולים בזמינות מרחבים מוגנים – במיוחד בפריפריה ובערים הותיקות. יזמים רבים העוסקים בהתחדשות עירונית, מציינים שמאות אלפי יחידות דיור נבנו לפני 1992 ולכן אין להן ממ"ד, אך חלקן שופצו ולפי הערכות, משפחות בישראל היו יכולות להתגורר היום בדירות ממוגנות, אילולא עיכובים מתמשכים בפרויקטים של התחדשות עירונית. "לפחות 100,000 משפחות היו יכולות להתגורר היום בדירות ממוגנות – אלמלא כבלי הבירוקרטיה, האדישות של ראשי הערים, וההתנגדות המקוממת מצד רשויות ותושבים שמטרפדים את פרויקטי ההתחדשות העירונית", אומר איש הנדל"ן אבישי בוחבוט, ומוסיף "במקום לשבת עם הילדים במרחב ממוגן – אנשים נאלצים לרדת ארבע קומות למקלט מעופש, אם בכלל יש כזה. כל היתר בנייה שמעוכב במגירה של מהנדס עיר זו משפחה שחייה בסכנה. כל פרויקט פינוי-בינוי שהמדינה לא מקדמת זו שכונה שלמה שנשארת פגיעה".
ההסלמה מול איראן מחדדת את הצורך בהיערכות ארצית
המתיחות הנוכחית עם איראן מראה שקו הירי אינו מוגבל לצפון או דרום בלבד, אלא חושף את כל המדינה. פיקוד העורף מאפשר מאז 2020 רישוי מהיר של ממ"דים ביישובים סמוך לקו העימות, אך ההקלות עדיין לא התורגמו להקמה מספקת של מרחבים מוגנים בפריפריה ובמרכז . המשמעות ברורה: אי הוודאות הביטחונית מחייבת לקידום מואץ של תוכניות מיגון לאורך כל קו האש – לא רק במה שנחשב "האיזור הרגיש".
לפי נתוני הכנסת, נכון ל 2018 כ 62% מהדירות בישראל – כלומר מעל 1.6 מיליון דירות – עדיין חסרות ממ"ד . מתוך כך: 68% ממשקי הבית שבהם מתגוררים אזרחים ותיקים או אנשים עם מוגבלות אינם ממוגנים, כ־620 אלף משקי בית . גם בדיור הציבורי, רק כ 8% מהדירות כוללות ממ"ד, 92% מהדירות הציבוריות עדיין ללא הגנה. הנתונים מעלים שאלה מהותית על סדרי העדיפויות: לאור האיומים הבטחוניים, האם אפשר להמשיך ללא תוכנית מיגון מהירה וכוללת?
האם נהיה מוכנים למערכה הבאה?
מומחים בתחום תכנון עירוני ומיגון מדגישים כי רוב פרויקטי ההתחדשות העירונית כוללים היום תכנון מתקדם של מרחבים מוגנים, מקלטים ופתרונות לחירום – אך העיכוב נובע בעיקר מרגולציה, עומסים בוועדות המקומיות וחוסר הלימה בין המדיניות הממשלתית לשטח.
"אנחנו לא צריכים עוד דוחות – אנחנו צריכים מיגון", מציין בוחבוט. "זה עוד לא מאוחר. כבר מחר בבוקר אפשר להוציא מאות היתרי בנייה שממתינים חודשים ושנים. כל יום שעובר הוא הימור על חיי אזרחים – ואסור לנו להמשיך להמר". בזמן שהמערכה הנוכחית נמשכת – נדמה שהלקח מהמערכה הקודמת, והזו שלפניה – טרם הופנם. שאלת המיגון בישראל אינה רק סוגיה ביטחונית. היא שאלה של החלטה, של סדרי עדיפויות, ושל אומץ.