בעוד התותחים רועמים והדריכות הביטחונית בשיאה, הבורסה בתל אביב מאותתת אחרת לגמרי: עליות שערים חדות נרשמו במדדי המניות המרכזיים, ובראשם מדד הבנייה שזינק בכ־5%. מה שעומד מאחורי הזינוק הזה היא כניסת ארה"ב למתקפה נגד איראן. האם זה הסימן למשקיעים לחזור להשקיע בנדל"ן? ומה זה אומר על העתיד של שוק הדיור?
מכת הפתיחה של ארצות הברית היום לפנות בוקר וכניסתה למערכה מול איראן היא נקודה היסטורית, מערכה שמשנה את התמונה בפני כל העולם, שסימנה גם נקודת מפנה בשוק ההון הישראלי. מיד לאחר ההכרזה על תקיפות אמריקאיות במתקני הגרעין האיראניים, זינקו מדדי ת"א בכ־1.3%, בעוד מדד הבנייה הוביל את העליות עם קפיצה של למעלה מ־5%. התגובה החיובית של השוק לא הייתה מקרית, והיא משקפת תפיסת סיכון מחודשת של המשקיעים ושל הציבור.
תקיפת ארה"ב כמהלך שמקרב להפסקת אש
יום המסחר הראשון של השבוע נפתח בתל אביב בעליות חדות, שמרמזות לא רק על אופטימיות בשוק, אלא גם על שינוי מגמה אפשרי בענף הבנייה. הרקע: תקיפת ארצות הברית במתקן הגרעין האיראני, שנוספה לתקיפות ישראל מהימים האחרונים, אשר יצרה תחושת יציבות יחסית בקרב המשקיעים. בניגוד לחשש הגלובלי מהסלמה, בבורסה בתל אביב הפרשנות הפוכה: התקיפה נתפסת כמהלך שמקרב להפסקת אש.
הכלכלן שלמה מעוז מסביר את העליות החדשות שנרשמו היום בבורסה "המתקפה של ארה"ב מסמנת לשווקים ציפיות שהמלחמה תסתיים בעתיד הקרוב. הבורסה מסתכלת קדימה ולכן הצפי הוא לשיפור הפסקת האש בנקודה מסוימת בזמן הקרוב. השוק לא מגיב לפי מה שקורה עכשיו – אלא לפי מה שהוא מעריך שיקרה בעתיד".
אבל במקביל לעליות במדדים – המגמה המעניינת מתרחשת דווקא בנדל"ן, כאשר חלה עלייה מחודשת בהתעניינות בפרויקטים חדשים הכוללים חדרי ממ"ד. "אנשים הבינו שאי אפשר לגור בדירות בלי ממ"ד", אומר מעוז. "הביקוש לדירות ישנות, במיוחד כאלה שנבנו לפני 1980, יורד משמעותית. הציבור מעדיף לשלם על דירה חדשה ובטוחה – גם אם יקבל אותה רק בעוד שנתיים או שלוש." הפגיעות בבניינים ישנים כפי שהיה בימים האחרונים בחיפה, בבת־ים וערים נוספות, מהוות קרקע פורה לשינוי התפיסה הזו .
הפגיעות בבניינים ישנים מהוות קרקע פוריה לשינוי התפיסה. פגיעת טיל איראני במרכז הארץ (צילום: דוברות המשטרה)
הגישה הזו אינה רק ביטחונית, אלא גם כלכלית-חברתית. שימוש בדירות חדשות מושפע גם ממימון – פרויקטים מרוכזים בדגלים של בנקאים חמים, ולרבים מוצעים יחד עם תנאי הלוואה נוחים. עם זאת, המצב הכלכלי המדאיג של משקי בית רבים מאיים להגביל את הכוח הקנייה: עסקיים קטנים נפגעו, האינפלציה נותרה קרובה ל־3%–4% , והריבית ממשיכה לנדוד סביב 4.5%. "יהיה קשה להעלות את מחירי הדירות החדשות בצורה משמעותית. הציבור יאלץ להצטמצם לדירות קטנות או מרוחקות יותר", אומר מעוז. כך נוצרת נקודת איזון בין רצון לצרכן למגורים מוגנים לבין היכולת הכלכלית לרכוש.
כשהפחד מהטילים פוגש את הצורך ביציבות – נדל"ן ממוגן הופך להשקעה מועדפת
גם בעולם לא נותרו אדישים. בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי "הבורסה בתל אביב סיימה בעליות שיא לאחר התקיפה האמריקאית באיראן. השקל התחזק, פרמיית הסיכון של ישראל ירדה, ומדד הנדל"ן הוביל את העליות". עוד נכתב שם כי "השווקים רואים במהלך האמריקאי איתות למהלך שיביא לסיום הלחימה, ולכן ההשקעות בישראל גברו".
העליות בבורסה מצביעות על שינוי במצב הרוח הכלכלי – ולאו דווקא שינוי במציאות הביטחונית. הציבור הישראלי, כמו גם המשקיעים, מתחיל לחשוב מחדש על המרחב שבו הוא חי. וכשהפחד מהטילים פוגש את הצורך ביציבות – נדל"ן ממוגן הופך לא רק לפתרון בטוח, אלא גם להשקעה מועדפת.
לפי דיווח של רויטרס, מדובר בירידה בפרמיית הסיכון הנמדדת מול דולר – הריבית על איגרות חוב ממשלתיות זכתה לעלייה מתונה, השקל התחזק ל־3.48 ש"ח לדולר, והריבית הבסיסית ירדה . הפער המוביל של יום שישי האחרון ועוד חמישה ימי מסחר מראה על מגמה יציבה ולא תגובה רגעית .